Kategorier
Bostad

Dolda fel i hus – en trist upptäckt

Om du köpt ett nytt hus och börjar misstänka att någonting är fel, ska du kontakta en expert som kan allt om dolda fel i hus. Du får juridisk konsulthjälp.

Familjens hus var fantastiskt när ni flyttade in för två år sedan. Huset var inte särskilt gammalt och byggt för tio år sedan. På sistone har ni upptäckt att det luktar mögel i en garderob. Sådant smyger sig ofta på och vare sig du eller någon i familjen tänkte på det. Men gäster på besök kände igen lukten.

Tack och lov hade du låtit en besiktningsman undersöka huset innan ni skrev under köpekontraktet. Det fanns inga noteringar eller anmärkningar om att något fel kunde finnas i huset. Men i efterhand ser du att garderobsväggen blivit ommålad.

Dolda fel i hus – skadestånd

Varför har mögel uppstått i garderobens vägg? Med hjälp av en byggnadstekniker konstateras att isoleringen gjorts på ett felaktigt sätt. Säljaren löste problemet genom att måla om väggen. Som köpare har du gjort helt rätt och fullgjort din undersökningsplikt. Besiktningsmannen kan inte lastas för att han inte upptäckt felet. Det var ju dolt.

Du kontaktar säljaren av huset som dock är helt oförstående. I det läget vänder du dig till en advokatbyrå som kan allt om dolda fel i hus. De juridiska reglerna om dolda fel är rätt besvärliga för en lekman. I första hand begär du nedsättning av köpeskillingen. Beroende på omfattningen av skadan kan du begära skadestånd eller att köpet ska gå tillbaka.