Kategorier
Mäklare

Mäklare hjälper kulturarbetare flytta till Strängnäs

Mäklare i Strängnäs har säkert märkt att många kulturarbetare inte längre har råd att bo i Stockholm. Strängnäs erbjuder både bostadsyta och kreativ atmosfär.

Den som kan sin punk vet vilken betydelse Strängnäs har haft för den svenska musikscenen. Att odla fram band som Dia Psalma/Strebers är inte fy skam! Och idag, när allt fler svenska kulturarbetare flyr huvudstaden, framstår Strängnäs för många som ett lockande alternativ.

Den som arbetar som mäklare i Strängnäs, har kanske redan märkt av dessa effekter. Priserna för att bo och leva i Stockholm överstiger numera de flesta kulturarbetares hushållsbudget, och det föranleder en mindre kulturflykt från den svenska huvudstaden. Mindre kommuner, som Strängnäs, är de stora vinnarna.

Mäklare trycker på helt andra saker vid lägenhetsförsäljning

Som varje mäklare vet, är kulturlivet i en stad mycket grundläggande för hur hela kommunen trivs och frodas. Under många år har Sveriges mindre städer i princip torrlagts på kulturellt kapital, när städernas kulturellt begåvade ungdomar valt bort sina hemkommuner till fördel för Stockholms puttrande kulturgryta. Men nu råder som bekant andra tider, för alla branscher.

De som arbetar med kultur söker sig nu till andra miljöer, där det fria livet kan levas till en billigare penning. Idag kan en mäklare sälja in en lägenhet inte bara på möjligheten till hemarbete för kontorister, utan på ett vackert ljusinsläpp som passar en konstnär. Eller ett extra rum i källaren som kan inredas till musikstudio. Eller en liten kornisch med plats för skrivbord och skrivmaskin för litterärt skapande.